Kategoriat
Yleinen

Koira vetää hihnassa?

Tuntuuko, että koirasi korvat menee lukkoon heti kun astutte ulos? Viekö lenkkiympäristö koirasi huomion ja sinusta tuntuu, kuin olisit koiralle vain paino hihnan päässä?

Koiran ulkoilutus ja liikunta ovat avainasemassa koiran hyvinvoinnin kannalta. Ulkoilutuksen myötä koira pääsee purkamaan energiaansa, tutkimaan ympäristöään ja usein kohtaamaan lajitovereitakin. Lenkille lähtö omistajan työpäivän jälkeen koiran päivän kohokohta, joten usein vauhtia ja intoa riittää. Se on ymmärrettävää koiran näkökulmasta, mutta ei ihme, jos omistaja kaipaisi vallattomaan menoon ripauksen lisää rentoutta ja hallittavuutta.

Monet odottavat koiran rauhoittuvan iän myötä ja tuskastellen suoriutuvat määrätietoisesti vetävän, vastaantulijoista innostuvan ja vain varusteilla hallittavissa olevan koiransa kanssa jopa vuosia.

Joskus niin onkin, että koira rauhoittuu ja lenkkeilykäyttäytyminen paranee iän myötä ”kuin itsestään”, mutta on hyvä tietää, että:

1. Näin ei jokaisen koiran kohdalla aina käy

2. Lenkkeilyn ei tarvitse olla hampaiden kiristelyä koiran nuoruusvuosien ajan, vaan voit vaikuttaa merkittävällä tavalla koiran lenkkeilykäyttäytymiseen omalla toiminnallasi

Hihankäyttäytymisen kouluttaminen ei ole kaikkien koirien kohdalla mikään ihan helppo homma. Koira on kuin luotu tutkimaan ympäristöään, kommunikoimaan lajitoverien kanssa, liikkumaan vauhdikkaasti jne. Kun se toteuttaa näitä tarpeitaan lenkkeillessä, voi kontakti omistajaan olla vain kaukainen haave omistajan kävellessä läpi lenkin turhautuneena kireän hihnan päässä.

Jotta kouluttaminen olisi mahdollisimman tuloksekasta, tulisi koiran:

  • olla terve ja hyvinvoiva
  • varusteiden olla sopivat ja istuvat (ei kiristyviä osia tai muita epämukavuutta aiheuttavia asioita)
  • arjessa olla säännöllisesti lajitovereiden välistä sosiaalista toimintaa ja leikkiä
  • päästä liikkumaan riittävästi, myös vapaana (esim. aidatulla alueella)

Kun hyvinvointiseikat on otettu huomioon ja optimoitu, tarvitaan enää tehokas koulutusmenetelmä.

Tehokkaita koulutusmenetelmiä yhdistää muutama seikka:

1. Ne ovat palkitsevia niin koiralle, kuin omistajallekin – harjoittelu ei tuskastuta, vaan on mitä parhainta yhdessäoloa molemmille osapuolille

2. Ne huomioivat koiran hyvinvoinnin, eivätkä sisällä epämukavuutta tarkoituksellisesti lisääviä elementtejä

3. Ne on helppo toteuttaa ja parhaimmillaan eivät vie yhtään enempää aikaa, kuin vanhan (ja tuloksettoman) tavan jatkaminen

Nämä seikat yhdistyvät koulutuspeleissä! Koulutuspelit ovat helppo ja ennenkaikkea hauska tapa vahvistaa kontaktia ja koiran aitoa kiinnostusta taluttajaa kohtaan lenkeillä. Kouluttamisen ei tarvitse olla tuskastuttavia, pakollisia toistoja, joista kumpikaan ei nauti, vaan kouluttaminen voi todella olla myös hauskaa!

Olen koonnut kymmenen suosikkiharjoitustani yhteen Unelmien ulkoilukaveri -verkkokurssille. Pääset lukemaan lisää kurssista ja ilmoittautumaan mukaan opiskelemaan Unelmien ulkoilukaveriksi tästä linkistä: https://www.kukoistavakoira.fi/unelmien-ulkoilukaveri/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *