Kategoriat
Yleinen

Mitä varusteita pentusi tarvitsee – kouluttajan suositukset!

Koiran kanssa eläessä varusteet ovat päivittäisessä käytössä ja parhaimmillaan ne helpottavat elämää ja lisäävät turvallisuutta. Pahimmillaan ne lisäävät koiran turhautumista, epämukavuuden tunnetta ja aiheuttavat jopa vaaratilanteita. Kun valitset varusteet oikein, arkenne sujuvoituu ja teet myös pennun kouluttamisesta monin verroin helpompaa. Tässä suositukseni hankinnoista, joita kannattaa tehdä:

1. Tavallinen, pitkä hihna

Suosittelen 3-5 metrin pituista, tavallista, kevyttä hihnaa. Pitkä hihna antaa pennulle tilaa liikkua ja tutkia maailmaa ilman paineen tunnetta kehossa. Pennut ovat uteliaita ja niille on tärkeää kerätä tietoa ympäristöstä. Pitkässä hihnassa ulkoillessa saat myös itse lisätietoa pennun kiinnostuksen kohteista ja tavasta liikkua.

Pennun kehonhallinta ei ole vielä täysin kehittynyt ja oikein käytettynä pitkä hihna varmistaa, että pennulla todella on mahdollisuus välttää kiristyvä hihna. Jos hihna on jatkuvasti kireä (kuten alle kahden metrin pituiset hihnat usein pennuilla ovat), voi pentu tottua paineen tunteeseen ja oppii kulkemaan hihnaan ”nojaten”.

Pitkällä hihnalla pystyt jarruttamaan vauhdikkaan pennun menoa ilman hihnan loppumisen aiheuttamaa ”äkkipysäytystä”. Hihna on erittäin monikäyttöinen ja voit myös annostella vierellä kävelyn opettelua pienissä paloissa, pennun kehitystason huomioiden.

2. Valjaat

Suosittelen valjaita jo ihan pienille pennuille. Kehonhallinnan vasta kehittyessä pitkäkin hihna tulee todennäköisesti kiristymään lukuisia kertoja ja paineen kohdistuessa kaulan sijaan koko etuvartalon alueelle saat ohjattua pentua lempeämmin.

Kuitenkin sekä valjaisiin että pantaan on hyvä totuttaa ja panta on kelpo varuste sisäsiiteysopetuksen ollessa vielä kesken ja kun pissalle täytyy lähteä toisinaan nopeastikin.

3. Makupalatasku

Pentu oppii jatkuvasti uusia asioita ja voit vaikuttaa siihen, minkä se kokee palkitsevaksi! Pennun kanssa ulkoillessa makupaloja on aina hyvä olla mukana, jotta voit vahvistaa toivottua käyttäytymistä, kuten lähellä pysymistä tai katsekontaktia niiden avulla.

Suosittelen eläintarvikeliikkeissäkin myytäviä makupala/treenitaskuja, joihin saat makupalojen lisäksi kakkapussit, avaimet ja muut tarvittavat mukaan. Kun otat rutiiniksi ottaa makupalataskun aina mukaan lenkeille, ei namit pääse unohtumaan eikä hyvät tilanteet toivotun käyttäytymisen vahvistamiseksi livahda ohitse.

4. Kongi ja muut ruokintaa monipuolistavat lelut

Koiralle syöminen on tärkeää. Niin tärkeää, että oikeastaan vatsan täyttäminen ei yksin ole ”se juttu” vaan syömiseen liittyy muitakin mielihyvää lisääviä asioita: etsimistä, järsimistä ja repimistä. Mikä loistava ja yksinkertainen tapa lisätä koira päivittäistä hyvinvointia: ruokinta.

Kongi on yksittäisistä leluista oma suosikkini sen monikäyttöisyyden vuoksi. Sisään voi laittaa lihaa, makupaloja, märkäruokaa, ruokanappuloita, mitä vain. Kongi on helppo puhdistaa tiskikoneessa ja se kestää myös pakastusta. Toki muut aktivointilelut tai myös itse tehdyt lajityypillistä ruokailua muistuttavat ratkaisut (kuten nappuloiden etsiminen nurmikolta tai metsästä) ajavat asian yhtälailla.

Kongi -ruokailuun on kätevää yhdistää myös rauhoittumisharjoituksia tai yksinoloharjoituksia.

5. Puruluita ja leluja

Pennulla on hyvä olla jatkuvasti saatavilla sallittua pureskeltavaa ja riepoteltavaa. Koirat purevat, repivät ja jyrsivät, joten mitä enemmän sallittuja kohteita on saatavilla, sitä todennäköisemmin huonekalut ja kädet säästyvät vähemmällä.

Puruluu kannattaa aina ottaa mukaan myös kyläpaikkoihin, piknikille, kahvilareissulle, treenien tauoille tai mihin vain, missä toivot pennulta rauhoittumista.

Kommentoi tai jaa oma mielipiteesi!

Tässä minun tärkeimmät suositukseni varustehankinnoiksi ennen pennun saapumista. Mikäli sinulle heräsi mitä tahansa kysyttävää tai haluat kertoa mikä sinun mielestäsi on ehdoton hankinta pennun tuloa ajatellen, kirjoitathan kommentin alle!

Jos olet kiinnostunut kuulemaan pennun oppimisesta lisää, voit katsoa aiheeseen liittyvän maksuttoman webinaarini tämän linkin kautta: Pentu oppii ja opettaa -webinaari.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *