Tiesitkö, että pennun kotiutuessa 7-8 viikon iässä, on ikävaiheen mukaisesti käynnissä eräs ratkaisevan tärkeä vaihe pennun oppimisessa?
Pennun sosiaalisen oppimisen herkkyyskausi on ainutlaatuisen tärkeä vaihe koiran elämässä. Se, mitä pennun elämässä tapahtuu tämän kehitysvaiheen aikana vaikuttaa merkittävällä tavalla pennun kehitykseen. Pennun koulutus ei ole vaikeaa tai monimutkaista, mutta on tärkeää tietää mitä kannattaa tehdä ja mitä ei, jotta tekemäsi toimet todella tukevat pennun kehitystä toivomaasi suuntaan.
Tässä blogitekstissä kerron tärkeimpiä asioita, jotka sinun on pennun omistajana tärkeää tietää pennun sosiaalisen oppimisen herkkyyskaudesta ja miten voit tukea pennun kehitystä heti kotiutumisesta lähtien.
Miksi varhainen oppiminen on tärkeää pennuille?
Sosiaalisen oppimisen herkkyyskauden aikana pentu oppii tärkeitä elämäntaitoja, kerryttää luottamusta toimia omassa elinympäristössään ja oppii viestimään omassa sosiaalisessa ympäristössään: ihmisten ja toisten koirien kanssa. Sosiaalistamisvaiheessa tapahtunut oppiminen vaikuttaa siihen, miten pentu osaa toimia erilaisissa vastaantulevissa tilanteissa myös tulevaisuudessa.
“Pennun kotiutuessa noin 7-8 viikon iässä sosiaalisen oppimisen herkkyyskautta on jäljellä noin 4-6 viikkoa. Aika, joka tavallisesti hurahtaisi tutustumisen merkeissä, on pennun elämän tärkeintä oppimisen aikaa.”
Pennun sosiaalistamisen menetelmillä voidaan tutkitusti vaikuttaa mm. pennun rohkeuteen, uteliaisuuteen, oppimiskykyyn, stressinsietokykyyn, sinnikkyyteen ja ennaltaehkäistä todennäköisyyttä pelosta tai stressistä johtuvaan ongelmakäyttäytymiseen.
Kun tavoitteena on tasapainoinen, luottavainen ja helposti hallittavissa oleva koira, on viisasta suunnitella pennun koulutus sen ikävaiheen mukaisesti.
Optimaalinen ikkuna sosiaalistamiselle
Sosiaalistamisen tärkein vaihe alkaa koiranpennuilla noin kolmen viikon iässä ja päättyy noin 12-14 viikon iässä. Noin puolet tästä herkkyyskaudesta kuluu siis kasvattajan ja emon hoivissa. Pennun kotiutuessa noin 7-8 viikon iässä herkkyyskautta on jäljellä noin 4-6 viikkoa. Aika, joka tavallisesti hurahtaisi tutustumisen merkeissä, on pennun elämän tärkeintä oppimisen aikaa.
Sosiaalisen oppimisen herkkyyskaudella pennulle ei tarvitse opettaa lukuisia temppuja tai harrastuslajitaitoja. Niille on aikaa myöhemminkin. Suositeltavaa on keskittyä ensimmäisten yhteisten viikkojen ajan pennun koko elämän kannalta ratkaisevan tärkeisiin elämäntaitoihin: oppeihin, joita pentu on ohjelmoitu vastaanottamaan juuri tässä vaiheessa. Käydään näitä taitoja seuraavaksi hieman tarkemmin läpi.
Sosiaalistamisen tavoitteet
Pennun sosiaalistamisen tavoitteena on tukea rohkeutta, uteliaisuutta ja toiveikkuutta suhteessa uusiin asioihin, erilaisiin ympäristöihin ja sosiaalisiin tilanteisiin. Näitä kokemuksia pentu tarvitsee ja mitä paremmin pentuaikana hankitut kokemukset tukevat näitä tavoitteita, sen todennäköisempää on, että pennun oppiminen etenee toivottuun suuntaan.
Sosiaalistamisvaiheessa pennun koulutuksen tavoitteet voisi määritellä esimerkiksi näin:
- pentu kokee olonsa turvalliseksi tilanteessa kuin tilanteessa
- pentu osaa ja kykenee viestimään omista tarpeistaan
- pentu on toiveikkaan utelias ympäristöään kohtaan erilaisissa paikoissa ja sosiaalisissa tilanteissa
- pentu on innokas ja sinnikäs yhteisessä tekemisessä oman omistajan kanssa.
Samalla kun pennun koulutus keskittyy toivottujen ominaisuuksien vahvistamiseen, nämä sosiaalistamisen menetelmät samalla ennaltaehkäisevät pelkojen kehittymistä sekä monia muita ongelmia, kuten ongelmia käsittelytoimenpiteissä tai toisten koirien kohtaamisessa. Kyse on siis paitsi toivotun käyttäytymisen vahvistamisesta, myös ei-toivotun ennaltaehkäisystä.
Sosiaalistamisen periaatteet
Seuraavaksi kerron muutaman periaatteen, joita noudattamalla pääset jo pitkälle pennun kehityksen tukemisessa sosiaalistamisvaiheessa.
- Rohkeuden ja toiveikkuuden tukeminen
Pentu osoittaa rohkeutta ja uteliaisuutta luonnollisesti kun ympäristö antaa siihen tilaisuuden. Järjestä tilanteet niin, että pennun osoittama rohkeus on pennun omasta näkökulmasta palkitsevaa ja että toistuvat miellyttävät kokemukset ohjaisivat pentua jatkossakin suhtautumaan toiveikkaasti erilaisiin tilanteisiin.
- Turvallisuuden tunteesta ei tingitä
Pelko ja halu välttää pelottavia tai muuten epämiellyttäviä asioita on monen käyttäytymisongelman juurisyy. Turvallisuuden tunne on peruslähtökohta aina kun tavoitteena on hyvinvoiva, luottavainen ja tasapainoisesti käyttäytyvä koira. Oli tilanne mikä tahansa, älä tingi pennun turvallisuuden tunteesta.
- Pennun osallisuus: saa tutkia, kokeilla, edetä omassa tahdissa
Koiranomistajina meillä on aina tiettyjä toiveita koiran käyttäytymisen suhteen. Pennun elämä on kuitenkin aina sen oma ja pennulla on myös omat tarpeensa. Parhaaseen tulokseen päästään, kun pyritään sovittamaan molempien tarpeet yhteen. Koiranpennut on ohjelmoitu tutkimaan, kokeilemaan ja oppimaan. Tarjoamalla pennulle tilaisuuksia tutkia, kokeilla ja edetä omassa tahdissa, kehität pennun resilienssiä: kykyä pärjätä haasteiden edessä ja palautua erilaisista tilanteista.
- Rikas ja monipuolinen elinympäristö
Kasvaminen monipuolisessa ja käyttäytymistä aktivoivassa elinympäristössä on todettu olevan yhteydessä parempaan oppimiskykyyn, rohkeuteen ja parantuneeseen kykyyn toimia stressaavissa tilanteissa. Monipuolinen elinympäristö tarjoaa pennulle mahdollisuuden paitsi oppia, myös toteuttaa omia, yksilöllisiä käyttäytymistarpeitaan.
Jatka harjoittelua pentusi kasvaessa
Pennun sosiaalistamisjakso ennen 12-14 viikon ikää on korvaamattoman tärkeä ajanjakso, jolloin voit optimoida pennun kehitystä tarjoamalla sille sen kehitystä tukevia oppimistilanteita. Pennun oppiminen ei kuitenkaan lopu tämän herkkyyskauden päättymiseen, vaan samoja periaatteita on hyödyllistä soveltaa jatkossakin.
Näin ylläpidät pennun oppimia tärkeitä taitoja ja annat mahdollisuuden sinun ja pentusi välille muodostuvan vuorovaikutuksen kehittyä edelleen. Pennun kasvaessa ja kehittyessä myös pennun tarpeet muuttuvat ja kehittyvät. Tunnistamalla oman koirasi yksilöllisiä, muuttuvia tarpeita ja vastaamalla niihin, edistät koirasi hyvinvointia ja tasapainoista käyttäytymistä ratkaisevalla tavalla.
“Tunnistamalla oman koirasi yksilöllisiä, muuttuvia tarpeita ja vastaamalla niihin, edistät koirasi hyvinvointia ja tasapainoista käyttäytymistä ratkaisevalla tavalla. ”
Jos haluat oppia lisää pennun sosiaalistamisesta ja mitä pennun kanssa kannattaa tehdä ensimmäisten yhteisten viikkojen aikana, voit tilata sähköpostiisi maksuttoman Pentu oppii ja opettaa -webinaarin, jossa käydään aihetta läpi vielä tarkemmin. Lue lisää ja tilaa webinaari tästä linkistä: Pentu oppii ja opettaa -webinaari-ilmoittautuminen
Noin tunnin mittainen webinaari on täysin maksuton ja saat käytännönläheisiä vinkkejä, kuinka tukea pennun kasvua kukoistavaksi aikuiseksi!