Kategoriat
Yleinen

Pennun matka kotiin ja ensimmäinen yö

Tätä on odotettu kuukausia. Pian pentu haetaan ja ensimmäinen yö pennun kanssa on edessä. Jännittävää! Miten voin varmistaa, että kaikki sujuu mahdollisimman hyvin? Mitä jos pentu ei viihdy tai mitä jos se vinkuu yön läpeensä? Tässä blogitekstissä kerron, miten voit valmistautua pennun kotimatkaan ja ensimmäiseen yöhön uudessa kodissa.

Käydään ensin läpi kotimatkaa, miten voit valmistautua itse matkaan?

  1. Miten pentu matkustaa?

Matkustaako pentu kopassa/häkissä vai sylissäsi? Autoiluun suunniteltu häkki on turvallisin vaihtoehto, mutta läheisyys voi auttaa pentua sopeutumaan eroon emästä ja muista pennuista. Mihin tahansa päädytkin, suosittelen ottamaan mukaan ystävän tai perheenjäsenen kuskiksi, jotta voit itse keskittyä pentuun. Pennun alustaksi kannattaa ottaa jokin pennulle tuttu pyyhe tai viltti tai vaikkapa tuttu lelu – tutut elementit muuten vieraassa tilanteessa voivat rauhoittaa pentua.

2. Reitti ja tauot

Jos matka on pitkä tai pennun on vaikea rauhoittua, taukoja tarvitaan. Katso reitin varrelta rauhallisia pysähtymispaikkoja, joissa pääset ajamaan kauemmas valtateistä. Kovaa ohiajavat autot voivat säikäyttää pennun, joten parkkipaikallakin kannattaa olla tarkkaavainen ja valita mahdollisimman rauhallinen paikka pennun ulkoilutukseen. Kun pentu on päässyt tekemään tarpeensa ja jaloittelemaan hieman, voi matka jatkua taas levollisesti.

3. Pennun käyttäytyminen matkan aikana

Monia tulevia pennunomistajia jännittää ensimmäinen matka ja erityisesti se, mitä pitäisi tehdä jos pentu vain vinkuu tai on hätääntynyt matkan aikana. Siihen, kuinka levollisesti pentu ensimmäisen matkansa tekee, vaikuttaa muun muassa pennun persoonallisuus ja se, kuinka paljon sille on kertynyt positiivisia kokemuksia vieraista ihmisistä ja matkustamisesta. On hyvä tiedostaa, että nämä asiat ovat sellaisia, joihin et välttämättä ole pystynyt itse vaikuttamaan.

Se, mitä matkalla voi tehdä pennun hätääntymisen välttämiseksi, on tehdä matkasta pennulle niin miellyttävä kuin vain mahdollista. Voit ottaa makupaloja mukaan ja tarjota pennulle niitä heti alkumatkasta, kunnes huomaat pennun olevan positiivisin mielin ja ääntelemättä. Pidä myös taukoja ja ulkoiluta pentua riittävän usein (esimerkiksi kerran tunnissa) jos pentu ei nuku matkalla. Ole pennun lähellä.

Moni pentu matkustaa rauhallisesti, eikä ongelmia tule. Jos pentu kuitenkin kaikesta valmisteluista huolimatta vinkuu tai tuntuu hätääntyneeltä, ole itse rauhallinen ja vain odota pennun rauhoittumista. Voit tarjota pennulle tukeasi, läheisyyttä ja lohdutusta, jos siitä on apua. Pennulla on iso muutos takanaan ja tässä vaiheessa et voi tehdä muuta, kuin tarjota pennulle mahdollisimman miellyttävät olosuhteet. Pennun ”itku” on sydäntä raastavaa, mutta kun on etukäteen miettynyt omat toimintavaihtoehdot ja tehnyt kaikkensa, on sitä ehkä hieman helpompi kestää 😊

Entä sitten se pennun ensimmäinen yö, miten valmistautua siihen?

  1. Tee kodista turvallinen pennulle

Kerää kodista kaikki pennulle vaaralliset asiat pois saatavilta ja varmista myös, että pennulla ei ole pääsyä tavaroiden tai huonekalujen luokse, joihin se ei ehdottomasti saisi koskea. Pieni pentu kokeilee hampaillaan todennäköisesti niin kenkiä kuin huonekalujakin. Jos asunto on iso, voi olla hyvä ajatus rajata pennun tilaa yöksi, jotta mahdolliset pissavahingot on helpompi löytää.

2. Järjestä pennulle mukavaa puuhaa ennen nukkumaanmenoa

Käykää ulkona rauhallisella kävelyllä, jossa pentu saa tutkia maastoa rauhassa. Anna iltaruoka ja pientä pureskeltavaa. Käytä pentu vielä juuri ennen nukkumaanmenoa pihalla. Kun pentu on saanut touhuta rauhallisia puuhia ennen nukkumaanmenoa, se on todennäköisesti levollisempi ja hakeutuu nukkumaan mieluummin.

3. Nuku pennun kanssa

Pentu on nukkunut aiemmat yönsä kylki kyljessä muun pentueen kanssa ja lähellä emää. Pennun voi siksi olla vaikea käydä levolle yksin. Nuku siis pennun kanssa samassa tilassa. Voit nukkua patjalla lattialla tai sängyssä varaten pennulle oman pedin lattialle sängyn viereen. Pientä pentua ei kannata ottaa korkeaan sänkyyn putoamisriskin vuoksi. Pennun lepopaikalla on hyvä olla kasvattajalta tutun tuoksuinen viltti, pyyhe tai lelu – se voi auttaa pentua rauhoittumaan.

4. Ole pennun saatavilla

Jos pentu vinkuu, voit kokeilla laskea käden pennun tasolle tai mennä lattialle pennun kanssa. Jos olet rajannut tilaa ja pentu vinkuu portilla, käytä pentu ulkona pissalla. Kun pennulla on hyvä ja turvallinen olo, se todennäköisesti rauhoittuu pian. On kuitenkn hyvä varautua siihen, että suuri muutos pennun elämässä voi myös näkyä pienenä rauhattomuutena ensimmäisenä yönä.

5. Perheen muut koirat

Jos sinulla on muita koiria, voit miettiä edistääkö rauhallista tunnelmaa se, että koirat voivat liikkua samassa tilassa vapaasti vai ei. Jos pentu hakee näistä uusista tuttavuuksista jatkuvasti leikkiseuraa, voi vanhempien koirien olla vaikea levätä. Varmista siis riittävä lepo kaikille jakamalla tilaa yöksi niin, että vanhemmat koirat pääsevät alueelle, jonne pentu ei pääse. Jos koirat pystyvät kuitenkin rauhoittumaan yhdessä, ei syytä erottamiselle yön ajaksi ole.

Lopuksi…

Kaiken kaikkiaan luovutusikäiset pennut nukkuvat päivätasolla hyvin paljon ja todennäköisesti ensimmäinen yö sujuu muutamia heräämisiä lukuunottamatta hyvin. Ei siis ole syytä huoleen. On tavallista, että ensimmäisinä viikkoina pentu täytyy käyttää joka yö tai viimeistään hyvin aikaisin aamulla pissalla. Tämä vaiva kannattaa nähdä, sillä se, että pentu tekee tarpeensa mahdollisimman usein ulos nopeuttaa sisäsiisteysopetusta huomattavasti.

Pennun ensimmäiset viikot uudessa kodissa voivat olla kuormittavaa aikaa uusine rutiineineen myös ihmisille. Kannattaa siis miettiä, olisiko mahdollista järjestää noille viikoille mahdollisimman paljon vapaata, jotta voit täysillä keskittyä yhteiselonne kannalta korvaamattoman tärkeään aikaan. 💛

P.S. Tiedätkö jo, mitä pentu tarvitsee kasvaakseen kukoistavaksi aikuiseksi? Voit tilata maksuttoman, tuleville pennunomistajille suunnatun Pentu oppii ja opettaa -webinaarin sähköpostiisi tästä linkistä: Pentu oppii ja opettaa -webinaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *